50 Jaar Okie Dokie Dorp

Over 50 weken bestaat Okie Dokie Dorp 50 jaar en dat gaan we vieren! Elke week dinsdag plaatsen we op deze pagina een leuke herinnering, video of wat anders waarvan wij denken dat het leuk is om te delen! Dus houd ons goed in de gaten!

Okie Dokie Dorp is alweer bijna 50 jaar een begrip in Wijchen. Ooit begonnen als initiatief om kinderen een gave vakantieweek in eigen dorp aan te bieden is het inmiddels uitgegroeid tot Okie Dokie Dorp met 750 kinderen en ruim 300 vrijwilligers die elke jaar een topweek beleven.  

Maar wat is de kracht achter Okie Dokie Dorp? Hoe kan een kindervakantieweek met zoveel passie en plezier elk jaar weer georganiseerd worden? Dat antwoord is simpel: de vrijwilligers! Zij maken de gezelligheid, memorabele momenten en de gekte die Okie Dokie is!  


47

50 jaar Okie Dokie & 20 jaar Okie Stokie

Voor de meeste huidige vrijwilligers geldt dat zij Okie Dokie niet kennen zonder Okie Stokie en het is ook bijna niet voor te stellen natuurlijk maar het is echt zo. Er was ooit een Okie Dokie zonder Okie Stokie, wat een treurige en saaie boel moet dat geweest zijn… Maar hoe is Okie Stokie dan eigenlijk ontstaan en hoe is Okie Dokie zo leuk geworden? Voordat we in de geschiedenis duiken, hier nog een korte uitleg over wat de onerkende tent precies inhoudt:

Okie Stokie verzamelt en communiceert roddels door en voor alle vrijwilligers op het terrein. Het is een onofficiële roddelpers die zodra de kids van het terrein zijn wordt uitgedeeld aan de vrijwilligers. Naast deze befaamde A4’tjes doet de Okie Stokie nog veel meer, lees daarvoor in deze blog hoe het ontstaan is, maar vooral hoe het gegroeid is door de jaren heen!

Eigenlijk bestaat Okie Stokie al langer dan 20 jaar, alleen weet niemand precies hoe lang. Het verhaal gaat dat er tussen de 15de en 20ste editie van Okie Dokie ook een Okie Stokie was en dat die nog met een handmatig drukpersje op het terrein zelf werd gedrukt in een oplage van 30/40. Op basis van dat verhaal hebben we in 2000 / 2001 de Okie Stokie weer nieuw leven in geblazen. Dat deden we toen nog tussen andere functies door want toen was het nog geen full time functie. Okie Dokie blijft een klein dorp en daar wordt nou eenmaal genoeg leuks geroddeld over elkaar.

Okie Dokie en Okie Stokie waren  20 jaar geleden natuurlijk nog niet zo digitaal als afgelopen jaar. Hier ligt dan ook de oorsprong van de onleesbare en onoverzichtelijke opzet van de Okie Stokies waar de Okie Stokie ook nu nog zo geliefd en gehaat om is. Toen schreven we namelijk alles nog met de hand of kregen we handgeschreven briefjes, al die zinnetjes / tekstjes knipten we vervolgens uit en plakten we in willekeurige wanorde zo op dat het zoveel mogelijk beide kanten van een A4tje vulde. Toen waren we al blij als we 10 tot 15 dingen per dag hadden. Tegenwoordig staan er gemiddeld 35 / 40 okiestokies per dag in. Dat A4tje werd vervolgens dubbel gekopieerd in een oplage van ongeveer 75, tegenwoordig is de oplage ruim het dubbele zodat iedereen hem snel kunt lezen.

Het jaar daarna had Okie Stokie zelfs een eigen (geweldig fout bruin café achtig) redactietent met een echte typemachine (Of voor de jongere vrijwilligers: een oude schrijfcomputer). Daar is de basis ontstaan voor het huidige netwerk van vrijwilligers, die alle sappige roddels en details over hun mede vrijwilligers graag willen delen met de Okie Stokie en daarmee met alle andere vrijwilligers.

Toen enkele jaren later de handen arbeid – / redactie tent computers en een printer kreeg heeft de Okie Stokie daar meteen intrek genomen en beslag gelegd op 1 van deze computers. 

(En ja, het is inderdaad wel gebeurd dat je na een pauze/informatief wandelingetje terugkwam en er een kind achter die computer de okiestokies zat te lezen. ☺)

De extra tijd die dit opleverde bij het maken gaf de mogelijkheid voor de eerste practical jokes van de Okie Stokie zoals bijvoorbeeld het welbekende op allerlei manieren kloten met de lied doeken. Enkele van de beste practical jokes van afgelopen jaren op een rijtje.

Soapy in de waterval op het podium bij Elfen en Leprechauns, waardoor het sop tijdens het ochtend toneel het podium overnam. Dubbelzijdig tape op de onderste treden van de showtrap in het decor van supersterren. Verstoppen op het podium om centrale figuren tijdens het toneel uit hun spel te halen enz. enz. 

Door al deze extra activiteiten werd Okie Stokie geleidelijk een fulltime Okie Dokie functie en breidt het netwerk van informatie lekkende vrijwilligers waarop Okie Stokie bestaat zich langzaam uit over het hele terrein en iedere tent.

In 2004 is het ons aller bekende Okie Dokie TD Dino Chris Straaten die als eerste met een foto in de Okie Stokie belandt. 3 jaar later verschijnt de eerste bewerkte foto, iedere dag dezelfde foto van 2 mensen met steeds de hoofden van 2 andere vrijwilligers erop geplakt.

In 2008 volgt naast de vertrouwde dagelijkse papieren Okie Stokie, de volgende stap in beeldbewerking met op vrijdagavond de premiere van de 1ste Okie Stokie the Movie. Dit is ook het jaar van de beste – en slechtst gewaardeerde practical joke van Okie Stokie, het met paars geschilderde boter, kaas en eieren spel op de rood met wit geblokte raket midden op het podium.

Sinds 2010 maakt Okie Stokie ook ieder jaar een vrijwilligerslogo op basis van het themalogo van dat jaar en zijn (bewerkte) foto’s al niet meer weg te denken uit de Okie Stokie.

Ondertussen breidt Okie Dokie steeds verder uit met meer kinderen en vrijwilligers en moet de Okie Stokie het netwerk ook verder uitbreiden. Naast de papieren Okie Stokie begint Okie Stokie in 2013 een geheime facebook groep om alle roddels en achterklap te kunnen delen.

In 2014 brachten we Okie Stokie the Movie 2 uit wat natuurlijk wederom een kaskraker was. Dat jaar had Okie Dokie ook een professionele eigen laserprinter en werd de Okie Stokie dus in eigen productie geprint. Hoe geweldig en confronterend was het toen de eerste full color okiestokies tevoorschijn kwamen. Het jaar daarna was de printer vreemd genoeg en helaas toch weer afgeschaft door de werkgroep maar in 2017 was er door een foutje in de afspraken met de drukker zelfs een glossy full colour uitgave.

Wist je dat Okie Stokie al in 2015, met succes een eigen parkeert kaarten systeem ingevoerd heeft voor de parkeerplaats naast het terrein en dat de werkgroep dat idee dus gewoon heeft gejat. Ondertussen is het netwerk van Okie Stokie in alle lagen van Okie Dokie ruim vertegenwoordigd. Okie Dokie is eigenlijk zo lek als een mandje wat voor Okie Stokie zeer fijn is en de goede sfeer en humor op Okie Dokie onder de vrijwilligers versterkt.

Zo blijven we onze Okie Stokie activiteiten de afgelopen jaren verder uitbreiden en produceren we tegenwoordig vrijwilligersliedjes, tent logo’s, een eigen kledinglijn, (niet van echt te onderscheiden) bezoekers – / pers passen en  toegangskaarten voor de kinderen.

In 2019 hebben we zelfs een Okie Stokie gebarentaal ingevoerd, die gaan we natuurlijk verbeteren en uitbreiden voor 2021.

En mocht je Okie Stokie in 2020 gemist hebben omdat de papieren okiestokies niet mogelijk waren in een digitaal Okie Dokie en je nog niet lid van de facebook groep bent. We waren er wel degelijk en ja de geruchten zijn waar er is een Okie Stokie the Mov(dr)ie geproduceerd. Helaas hebben we die nog maar aan een beperkt publiek kunnen tonen maar die zal tijdens het feestelijke bestaan van Okie Dokie en Okie Stokie volgend jaar zeker nog ergens (in een illegaal opgezet bioscoopje op het terrein) vertoond worden. 

Dus word lid van de Okie Stokie Facebook ( 18+ 😊 ) en zorg dat je het 50 jarig bestaan van Okie Dokie en 20 jarig bestaan van Okie Stokie niet mist want het wordt een moord feest!

48

Deze week Part 1 van beeldende herinneringen om terug te denken aan hoe Okie Dokie de laatste 15 jaar was.

Klik op de volgende link voor de foto’s: https://photos.app.goo.gl/aTQrp5E71JfWeRZHA

49

50

 

Wat gaat er allemaal gebeuren dan de komende maanden?  
De laatste maanden zijn er veel projecten bedacht die de komende tijd worden uitgevoerd door de vele gezichten achter Okie Dokie Dorp. Deze projecten gebeuren soms op de voorgrond, zoals een archief wat we gaan visualiseren of het ontstaan van deze pagina, maar ook vaak op de achtergrond. We zorgen er namelijk voor dat de Okie Dokie week in 2021 een week wordt om nooit te vergeten… En daar is veel voorbereiding voor nodig!

Maar wat voor een soort projecten bedoel je dan precies? 
Nou, we gaan bijvoorbeeld het archief goed visueel maken. Want ja… wat was ook alweer het thema in 1992? Hoe zag dat logo van het piratenjaar er nou uit? En wie waren eigenlijk het eerste bestuur ooit?

Okie Dokie Dorp is al lang bezig met het verzamelen van deze informatie, maar de komende maanden willen we het ook zo veel mogelijk gaan weergeven voor jullie! Maar met jullie, de ouders, de vrijwilligers en misschien zelfs de kinderen die inmiddels groot zijn geworden, willen we ook alle missende informatie gaan aanvullen. Hoe we dat precies willen gaan doen, laten we later via deze pagina horen.

Daarnaast zijn we bezig om leuke momenten, verhalen van vroeger en herinneringen van de laatste 50 jaar te zoeken die we op deze website willen laten zien. Weet je nog? Hamburgers met korting? De enorme vogel die over de grote tent vloog? De verf op dinsdag om die hutten nog mooier te maken! Dat zijn de verhalen waar we naar op zoek gaan de komende tijd, ook samen met jou! 

En volgend jaar is dus alweer de 50e keer dat Okie Dokie Dorp plaats vindt? 
Ja, inderdaad! Volgend jaar is de 50e editie van Okie Dokie Dorp en dat moet natuurlijk gevierd worden! Zowel voor kind als voor vrijwilliger pakken we extra uit om jullie allemaal te bedanken voor de gezelligheid en mooie momenten de laatste 50 jaar! En natuurlijk willen we dat ook de komende 50 jaar weer voor elkaar krijgen! 

En nu? 
En nu vooral deze website goed in de gaten blijven houden. Volgende week dinsdag plaatsen we de tweede post online, waardoor jullie langzaam steeds meer gave dingen gaan zien. 

Zorg er in ieder geval voor dat ook jij jezelf inschrijft voor de 50e editie van Okie Dokie Dorp! Wanneer en hoe dat kan staat op de deze pagina